AtölyeEtkinlik

Mavi Çoraplılar

1791’den günümüze Dünya Kadın Hakları Hareketleri tarihinin incelenmesi amacıyla oluşturulan Mavi Çoraplılar Atölyesi, Aralık 2014 – Şubat 2015 tarihleri arasında üçer haftalık üç bölüm şeklinde toplam dokuz haftalık bir süreç içerisinde yapılmıştır.

Yapılan ortak okumalar üzerinden tartışma ve değerlendirmelerin yapıldığı atölye, haftalık toplantılar şeklinde yürütülmüştür.

Birinci bölümünde dünya kadın hareketlerinin 1791-1970 yılları arasını kapsayan I. Dalga Dünya Kadın Hareketleri olarak adlandırılan dönemin incelendiği atölyede, bu inceleme kapsamında dünyadaki ilk kadın hakları bildirgesi olan Olympe de Gouge’un 1791 Kadın ve Kadın Yurttaşın Haklar Bildirgesi metni Fransızcadan Türkçeye çevrilmiştir. 

Atölyenin ikinci bölümünde 1970-1990 yılları arasını kapsayan II. Dalga Dünya Kadın Hareketleri dönemi, üçüncü bölümünde ise 1990’da başlayan ve günümüze kadar devam eden III. Dalga Dünya Kadın Hareketleri dönemi üzerine inceleme ve irdelemeler yapılmıştır. 

Hatice Bilge Coşkun-Apaydın tarafından koordine edilen atölye süresince katılımcılar tarafından yapılan incelemeler doğrultusunda kadın hakları hareketlerine dair kitap, süreli yayın, film ve belgesel arşivi hazırlıkları da başlatılmıştır.

Mavi Çoraplılar